POGLED NA VELIKI TRESKAVAC

Sunčan dan, mart, planine, brda… 07.03.2021.

Veliki Treskavac je jedan od najviših planinskih vrhova u “Gvozdenoj kapiji”, nacionalnom parku koji se nalazi na reci Dunav, u Rumuniji. Sa druge strane Dunava nalazi se “Djerdapska klisura” koja se nalazi u Srbiji.

Za Veliki Treskavac vezano je mnogo mitova i naučnih istraživanja koji su ga učinili veoma popularnim do dan danas.

Za Veliki Treskavac se govori (zbog specifičnog izgleda i pozicije) da je veoma precizan u kombinaciji sa suncem i ostalim zvezdama, i na taj način daje nepogrešive kalendarske informacije.

Nadmorska visina Treskavca je 755m i po ovoj planini ima dosta vulkanskih stena dok Treskavac nosi ime “Vulkanski vrat”.

Sa Treskavca se pruža fenomenalan pogled na srpsku stranu Dunava i nacionalnog parka direktno na “Lepenski vir”, koji se vodi kao kolevka evropske civilizacije tako da možda i postoji razlog zašto su ove dve specifične istorijske pojave tako blizu jedna druge. Ako ignorišemo granice vrlo lako mogu biti kao JEDNO…

Na Treskavcu je pre nekoliko godina zabeležen i fenomen “dvostruki zalazak sunca” u toku letnjeg solsticija i isti je bio vidljiv samo sa lokacije Lepenskog vira sto može biti i potvrda velike konekcije izmedju stare civilizacije koja je živela na tim prostorima sa planinom.
Stanovnici Lepenskog vira su smatrali Veliki Treskavac za nešto sveto i veoma su ga cenili i pratili, naročito kada je sevalo i grmelo. Pri nevremenu munje su se jednostavno spuštali na Treskavac i tako ga činili još specifičnijim i vrednijim za starosedeoce Lepenskog vira.

Veliki Treskavac će i dalje ostati misterija. Postoji mnogo teorija ali prava istina verovatno nikada neće biti utvrdjena. Nama ostaje da na svoj način doživimo ovaj prirodni fenomen i da ga poštujemo u skladu sa pozitivnom energijom koja ispunjava ove prostore.

Da li Vam se svidja ovaj projekat?

Kliknite na zvezdicu da bi ostavili utisak

0 / 5. Broj glasanja 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *